ITB Berlin

Rajzefiber in Maribor is the Future; Berlin; 6. - 10. marec 2019


IMG_9724 (1).JPG

MARIBORČANI V BERLINU ( ITB Berlin & Berlin Travel Festival )

Del projektne ekipe »Maribor is the Future« se je z okrepitvijo iz Rajzefiberja med 6. in 10. marcem podal na prvo skupno ekshibicijo – predstavitev pred tujo publiko in tujimi poslovnimi partnerji. Pot jih je zanesla na eno največjih mednarodnih turističnih borz na svetu, ITB v Berlinu, ter na hipsterski Berlin Travel Festival, ki se je odvijal v istem časovnem obdobju. Kljub neuporabi lastne stojnice za sejemsko predstavitev zaradi finančnih omejitev, ni bilo meja za glasnike mariborske prihodnosti. Hrabro so se zapodili na mednarodni podij in skušali preostale ponudnike obeh sejmov prepričati v srčnost in gostoljubnost mesta, iz katerega prihajajo.

Na tak način so sklenili številna nova poznanstva s predstavniki turističnih destinacij, organizatorjev potovanj in turističnih agencij širom sveta. Večji poudarek so posvetili bližnjim turističnim trgom, in sicer Avstriji, Nemčiji, Hrvaški, Srbiji, Madžarski, Češki in Slovaški, s katerimi so se dogovarjali tudi glede morebitnega skupnega projektnega sodelovanja. Ob obisku obeh sejmov so skrbno motrili dogajanje okoli sebe, se na tak način učili poslovnega komuniciranja, mednarodnega delovanja ter spoznavali aktualne turistične trende, načine in kanale turistične promocije, ter primere dobrih praks s posameznih turističnih področij. V ta namen so se znotraj sejemskega dogajanja udeležili nekaterih predavanj in seminarjev, ki so se jim zdeli ključni za nadaljnje delovanje njihovega projekta.

Okrepljeni z novimi informaciji in polni novih idej se v teh dneh lotevajo po - sejemskih dejavnosti v obliki zahvalnih pisem in podajanja informacij o Mariboru in njihovem projektu, vsem, s katerimi so na sejmih vzpostavili oseben stik, in za katere menijo, da so primerni za poslovno sodelovanje v prihodnje. Predstavnik Rajzefibra se je med drugim že uspel dogovoriti, da se naslednje leto Maribor z lastno stojnico predstavi na Berlin Travel Festivalu.

Maribor torej ima prihodnost ...

*International Travel Trade Show Berlin (ITB) je največja turistična borza na svetu, tako po pomenu, kot velikosti, kjer se na enem mestu srečata svetovna turistična ponudba in povpraševanje. ITB predstavlja B2B platformo za poslovne obiskovalce, kjer se odvijajo številna poslovna srečanja in sklepajo poslovni dogovori. Vzporedno se v sklopu celodnevnih predavanj predstavljajonajnovejši znanstveno-raziskovalni rezultati o turističnih napovedih za prihodnja leta. Tako ITB za strokovno in poslovno javnost predstavlja pomemben vir informacij o trendih v turizmu. Sejem zajema predstavitev vseh svetovnih turističnih destinacij, organizatorjev potovanj, turističnih agencij, prevoznikov, hotelirjev, organizatorjev križarjenj, rezervacijskih sistemov in drugih tehničnih rešitev v turizmu, hotelirskih in turističnih šol ter zaposlitveno platformo. Letos se je na ITB predstavilo vseh šest kontinentov, več kot 180 držav, več kot 10.000 razstavljavcev, več kot 110.000 poslovnih obiskovalcev in več kot 160.000 vseh obiskovalcev sejma. Za slednje ITB predstavlja izjemno priložnost obiskati cel svet na enem mestu.

**Berlin Travel Festival je mlad festival, ki se je po uspešni lanskoletni predstavitvi v letošnjem letu odvil drugič. Festival je zasnovan na način, da združuje nove načine potovanja s profilom modernega turista, ter predstavlja prostor povezovanja turistov, popotnikov in ponudnikov skozi skrben izbor blagovnih znamk, izdelkov in publikacij. Festival je konceptualno razdeljen na dva dela. En del predstavlja tradicionalen sejem za radovednega popotnika, drugi del pa se nanaša na svet potovanja, kjer skušajo organizatorji ustvariti inovativno potovalno igrišče za potrošnike in ponudnike. Na letošnjem festivalu se je predstavilo več kot 100 ponudnikov, 9.000 mednarodnih gostov ter izvedlo več kot 130 predstavitev v obliki dogodkov, predavanj in delavnic.

EKIPA “RAJZEFIBER” & “MARIBOR IS THE FUTURE”

Barbara Izlakar, Boštjan Selinšek, Igor Unuk, Katja Beck Kos, Luka Vrtovec,

Rene Puhar, Jure Golež


Fotografije z dogodka

Foto: Boštjan Selinšek


Predstavitveni katalog za ITB Berlin