Mountain Bike World Cup Maribor
Apr
25
to Apr 27

Mountain Bike World Cup Maribor

Artboard 1.jpg

V času svetovnega prvenstva v gorskem kolesarjenju pripravljamo 2 unikatna mariborska kreativna sprehoda!33_Vinska_klet_Vinag_5.jpg

Down and Under

View Event →
Ustvarjanje znamke
Apr
3
8:30 AM08:30

Ustvarjanje znamke

3srečanje akterjev- Boštjan Selinšek (8).jpg

3. medsektorsko srečanje MITF - Ustvarjanje znamke

Scenarij 3. medsektorskega srečanja, ki bo v sredo, 3.4. potekalo v Lutkovnem Gledališču Maribor, je sledeč:

8.30 Predstavitev doslej oblikovanih kreativno-turističnih produktov in rezultatov Prototyping Lab-a in Festivala sprehodov

9.15 Pregled in podpisovanje Pravilnika delovanja akterjev v mreži Maribor is the Future!

9.45 Kratek odmor

10.00-14.00 Delavnica USTVARJANJE TURISTIČNE BLAGOVNE ZNAMKE (izvajalec: Zgodba). 

Opis delavnice:

Na prvi delavnici se bomo osredotočili predvsem na poslovno okolje, v katerem bo nova blagovna znamka živela in delovala. Pogovorili se bomo o poslovni strategiji in načrtu ter ciljih in namerah nove blagovne znamke. Znotraj opredeljenega poslovnega okolja bomo poiskali deležnike in opredelili njihov odnos, potencialne koristi ter tveganja. Izmed njih bomo identificirali ciljne skupine uporabnikov (ki jih blagovna znamka največkrat nagovarja) in določili prioritete vzpostavljanja komunikacij in odnosov. Ključne ciljne skupine bomo natančno opredelili (nakupne navade, statistika, mediji in kanali, koristi, …) pri čemer bomo upoštevali tako poznavanje s strani prisotnih, kot tudi podatke iz obstoječih raziskav. Da bi si zagotovili celovit pogled, bomo sproti govorili tudi o vključevanju (in izločevanju) obstoječih produktov ter razvoju novih, zaveznikih in konkurenci (obstoječi, prihajajoči) znotraj turistične dejavnosti, njihovih zgodbah in mehanizmih, ki so vsi bistveni za pravilno in učinkovito pozicioniranje blagovne znamke, lokalno in mednarodno.

Delavnico bomo zaključili z določitvijo in zapisom (delovne verzije) poslanstva blagovne znamke (in vključenih produktov) in opisom ključnih kompetenc, vrednot, kvalitet in koristi, ki jih blagovna znamka in vključeni produkti nudijo potencialnim uporabnikom.

View Event →
Festival of Walks: Prototyping Lab for Creative Tourism
Mar
29
to Mar 31

Festival of Walks: Prototyping Lab for Creative Tourism

fw.jpg

Dear creatives, cultural activists, touristic workers of Maribor and surroundings!

Maribor is the Future, Cooperative Vivid City and Rajzefiber in cooperation with the Center for Creativity, at the Museum of Architecture and Design, invite you to the PROTOTYPING LAB FOR CREATIVE & CULTURAL TOURISM PRODUCTS, lead by international professionals in the field of creative tourism and design thinking; Fiona Bakas, Tiago Castro / creatour.pt, PT and Ana Osredkar / Servis 8, SLO.

The Lab is taking place from 29. - 31.3. 2019 in Vetrinjski dvor, Maribor. If you want to develop new creative tourism products or if you already have touristic product, that you want to upgrade to the creative tourism products, the Prototyping Lab is a great chance for you!

In October 2018 »Maribor is the Future!« team organized their first event named »Idealab for Creative and Cultural Tourism in small and middle sized cities.« In the course of the three day gathering, hosted by Tiago Castro from CREATOUR Portugal, we defined next steps that Maribor tourism should take. Since then we already established a local network, now we want to work on content - creative touristic products.

Within PROTOTYPING LAB FOR CREATIVE & CULTURAL TOURISM / PRODUCTS our main focus will be Creative tourism. We will take you through:
👉 cultural and emotional mapping of the city
👉 show you how to connect the facts into stories; because: storytelling = storyselling
👉 use user-centered design
👉 develop prototypes of feasible creative – cultural tourism offerings.

Together we will spark our brains and really put ourselves in the heads and emotions of our future visitors.

Expected schedule: Friday from 14.00 - 20.00, Saturday and Sunday, 9.00 - 18.00

The Prototyping lab will be executed in english language!

Participation is free, but spaces are limited to 15 people, so we will make a selection, if there are going to be more applications. Have in mind that Prototyping Lab is a three day event and we expect from the participants to be be present all three days!!!

Please apply for the PROTOTYPING LAB here
👉 https://goo.gl/forms/BxBVyl73nMZOvJxy1
Deadline for applying is 20. March 2019!

This project is a part of a partnership network Platform Center for Creativity co-financed by European Union from European Regional Development Found and by Republic of Slovenia.

Prototyping Lab for Creative & Cultural Tourism / Products is part of a Festival of Walks event organized by Maribor is the Future and Rajzefiber.

View Event →
Festival sprehodov 2019
Mar
26
to Mar 31

Festival sprehodov 2019

O Mariboru in Mariborčanih kroži veliko urbanih legend in klišejev. Nekaj od tega zagotovo drži, marsikaj pa je privlečeno za lase. Tako velikokrat slišimo, da je mesto sivo in da se nič ne dogaja, da capljamo za drugimi, večjimi, bogatejšimi … lepšimi mesti. Maribor sicer še zdaleč ni popoln in urejen kot nekatera druga mesta, marsikje je nekoliko zdelan, okrušen in robat, a je naš in ga imamo radi natančno takšnega, kot je.

Predvsem pa NI siv in dolgočasen! Pod njegovo umirjeno površino vedno brbota življenje. V sebi skriva toliko zgodb in kotičkov, da lahko upravičeno rečemo, da Maribor je metropola. Pa čeprav zgolj štajerska.

Imamo vse, kar imajo veliki in morda še več. Ne verjamete? Potem je Festival sprehodov pravi za vas.

Med 26. in 31. marcem se bo zvrstilo več kot trideset brezplačnih sprehodov po mestnih ulicah, podzemnih rovih, trgih, spoznali boste zgodbe in legende, ki delajo Maribor tako zelo mariborskega, tako zelo našega. Poskrbeli smo tudi za miselne sprehode ob večerih, kjer se bomo sprehodili po temah: Maribor v literaturi, kreativni turizem, hoja, industrijska dediščina, pogovarjali se bomo o griču, kjer se je vse pričelo, Piramidi. Vmes boste lahko v laboratoriju ustvarili čisto svoj turistični produkt, zadnji dan bomo podelili rajzefirbčne nagrade in si, utrujenih nog, ogledali Maribor v gibljivih slikah.

Za vse obiskovalce mesta, ki mesto prvič odkrivate: pridite in z nami, sprehajalci, ki obožujemo to mesto, odkrijte zaprašene kotičke in neizpovedane zgodbe! Dopustite, da vam predstavimo raznovrstnost Maribora, njegov srednjeveški in meščanski obraz ter močno industrijsko in delavsko zapuščino, njegovo kreativno urbanost, ki se prepleta s sproščenim zelenjem mehkih hribov in s tem zagotavlja prostor za drugačne, nore zgodbe.

Prepričani smo, da nihče izmed obiskovalcev Festivala sprehodov ne bo nikoli več rekel, da je Maribor sivo mesto in da se pri nas nič ne dogaja. Še več, prepričani smo, da boste, tako kot mi, postali aktivni sprehajalci in se zaljubili v to naše mesto ob veletoku.

Festival sprehodov uporablja sprehod kot poimenovanje za drugačna doživetja, vodenja po mestu, ki jih izvajajo lokalci, ki jih imenujemo sprehajalci. Sprehajalci so ljudje, ki živijo z mestom in poznajo njegove zgodbe, nekateri izmed njih so tudi profesionalni turistični vodniki.

*sprehod:

SSKJ: počasna, umirjena hoja za razgibanje, oddih, navadno na prostemView Event →
2. medsektorsko srečanje
Jan
17
10:00 AM10:00

2. medsektorsko srečanje

IMG_3937.jpg

Drugo medsektorsko srečanje projekta Maribor is the future!


Srečanje se bo odvijalo v četrtek, 17.1.2019 med 10.00 in 14.00 uro v prostorih enega izmed projektnih partnerjev, Centra Plesa Maribor, v Tkalskem prehodu 7 (http://www.centerplesa.si), v naslednjem ritmu, v naslednjem ritmu:

9.30 Prihod udeležencev in registracija

10.00 Predstavitev sodelujočih organizacij in posameznikov

10.45 Predstavitev in podpis Manifesta

11.00 Predstavitev dobrih praks kulturnega in kreativnega turizma

11.45 Odmor

12.00 Predstavitev delovnih skupin projekta Maribor is the future!
12.30 Razdelitev udeležencev po posameznih delovnih skupinah in kratka delavnica

13.15 Predstavitev rezultatov delavnice 


View Event →
1. medsektorsko srečanje
Nov
21
9:30 AM09:30

1. medsektorsko srečanje

IMG_3864.jpg

Povezovanje, razvoj , fundraising in trženje  razpršenih akterjev in vsebin  v kulturi in turizmu v Mariboru z okolico


Sreda, 21. november 2018 od 9:30 do 15:00

Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor
View Event →
Turizem v mestu
Oct
19
10:00 AM10:00

Turizem v mestu

vetrinjski_turizem.jpg

Turizem v mestu


Petek, 19. oktober 2018 od 10:00 do 12:00

Center za kreativnost, Partizanska cesta 11, Maribor


Posvet z nacionalnimi in mednarodnimi strokovnjaki v sodelovanju društva Hiša! in Rajzefibra s Centrom za kreativnost MAO in Zavodom za turizem Maribor-Pohorje.

Turisti počasi odkrivajo vzhodno Slovenijo in lokalne skupnosti vzhodne Slovenije počasi odkrivajo turizem. Kakšno podporno okolje potrebuje turizem? Kaj je kreativni turizem in kakšna je lahko njegova vloga v razvoju mesta prihodnosti? Kako lahko odločevalci prispevajo k boljšemu in hitrejšemu razvoju turizma? Kakšno sodelovanje je potrebno, da se razvije uspešna zgodba kreativnega turizma? Na vse to in še več bomo poskušali odgovoriti s povabljenimi mednarodnimi gosti, ki bodo predstavili primere dobrih praks, predstavniki lokalnih skupnosti Slovenije, predstavniki izobraževanja s področja turizma, predstavniki privatnega sektorja in drugih akterjev s področja turizma v regiji.


View Event →
Dediščine mesta
Oct
18
10:00 PM22:00

Dediščine mesta

dediscine-mesta-foto-denis-zelnik_b.jpg

Dediščine mesta


Četrtek, 18. oktober 2018 od 10:00 do 11:00

Vetrinjski dvor , Vetrinjska ulica 30, Maribor 


Posvet v sodelovanju Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z društvom Hiša!, Muzejem narodne osvoboditve Maribor in Rajzefibrom

Tradicionalno se je kulturna dediščina v Sloveniji in Mariboru vezala na nacionalne mite ali pa na regionalne etnografske raznoličnosti. Izhodišče našega posveta je, da je dediščin v Mariboru in okolici več in so bolj pestre, kot jih uspejo zabeležiti registri v muzejih in zavodih. Zatorej je treba pravilno vstavljati v turistične proizvode.

Polje kulturne dediščine v Mariboru določajo številne družbene opozicije: topografsko-socialna (mesto-predmestje-podeželje), generacijska (štirje politično-ekonomski sistemu v 20. st.), etnična, razredna in institucionalna (državno-lokalno-civilno). Vsaka od teh opozicij ima ali je imela svojo človeško organizacijo, ekonomijo, kulturne mreže, ideologije, identitete in stile – svoje kulturne dediščine. Dediščine danes niso samo politični, ampak tudi gospodarski projekti družb. Spominske ustanove, klubi, delavnice, storitve in znanja mesta se po svetu integrirajo v turistične industrije. Organizatorji se sprašujemo, kako zastaviti razmerje med "domačijskim" ali integrativnim namenom in na drugi strani tržnim namenom ("izvozom dediščine")?

Na posvetu bodo sodelovali strokovnjaki s področja sociologije, antropologije, književnosti, muzejstva, novinarstva in drugi.


View Event →
IdeaLab Maribor
Oct
18
to Oct 21

IdeaLab Maribor

32_Vetrinjski_dvor_1.jpg

Kako do trajnostnega kulturnega in kreativnega turizma, kot ga vsi želimo


Četrtek, 20. oktober 2018 od 9:00 do 11:00

Vetrinjski dvor , Vetrinjska ulica 30, Maribor 


Mednarodni laboratorij kulturno-turističnih strokovnjakov v sodelovanju Robert Bosch Alumni mreže z iac Berlin (DE), projektom Creatour in platformo 4is (PT), društvom Hiša! in Rajzefibrom

Mednarodni strokovnjaki v sodelovanju z lokalnimi akterji bodo poskusili definirati naslednje korake, ki so nujno potrebni, da v Mariboru (kulturni) turizem uspešno zaživi. Kako in kje naj vse potenciale mesta predstavimo turistom? Katere so naše ciljne skupine? Kaj so glavne ikone mesta Maribor, ki bi privlačile prave turiste? Kako naj turizem v mestu ostane trajnosten? In kako bo prispeval več k gospodarski rasti in kvaliteti življenja v mestu? Poiskali bomo rešitve aktualnih izzivov, dorekli naslednje korake in izbrali nosilca teh korakov.


View Event →
Novinarska konferenca
Oct
10
2:00 PM14:00

Novinarska konferenca

_DSC9255.jpg

Novinarska konferenca


10.10.2018 ob 14.00

Terasa GT22, Glavni trg 22, Maribor


Pozdravljeni 


strateški partnerji Društvo Hiša!, Center Plesa, Društvo za razvoj filmske kulture, Turistično društvo Maribor, Medijsko društvo Plankton in Zavod za inovativnost in podjetništvo vas s krili polnimi vetra/polno vetra v krilih(kaj je bolje?) vabimo na 

novinarsko konferenco, 

10.10.2018 ob 14. uri,

na teraso GT22, Glavni trg 22, Maribor,

da proslavimo vzpostavitev nove mreže kreativnega in kulturnega turizma Maribor is the Future(?), ki bo poskrbela za profesionalizacijo, stabilizacijo in razvoj mreže in skupne promocije razpršenih lokalnih akterjev in vsebin v kulturi in turizmu;

in najavimo prve dogodke zgoraj omenjene mreže  

Dediščine+Ustvarjalnost+Turizem+Mesto = ?


18.10.2018, 10.00 DEDIŠČINE MESTA/posvet, Vetrinjski dvor
18.10.2018, 18.00 OBČUTI MARIBOR - znamčenje mesta/razstava, Center za kreativnost 

19.10.2018, 10.00 TURIZEM IN MESTO/delavnica, Center za kreativnost 

18.-20.10.2018 KAKO DO TRAJNOSTNEGA KULTURNEGA IN KREATIVNEGA TURIZMA (v angleščini)

IDEALAB - CASE STUDY: MARIBOR/ mednarodni laboratorij, ki so nastali s v sodelovanju z lokalnimi, slovenskimi in mednarodnimi partnerji Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Centrom za kreativnost, Bosch Alumni Network, Zavodom za turizem Maribor Pohorje, Fakulteto za računalništvo in informatiko, Creatour Portugal,  Muzejem narodne osvoboditve Maribor, Vetrinjskim dvorom, Borštnikovim srečanjem; Rajzefibrom in drugimi.  

Da pripravimo dovolj materialov, prosim potrdite prisotnost na 

katja@rajzefiber.si do 9.10.2018!

V pričakovanju svežih in drznih korakov prihodnosti vas pozdravljamo!

Društvo Hiša!, Center Plesa, Društvo za razvoj filmske kulture, Turistično društvo Maribor, Medijsko društvo Plankton in Zavod za inovativnost in podjetništvo  View Event →